Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ongelooflijk zelfvertrouwen
Geerdink probeert in zijn lezing een verklaring te vinden voor het historische gegeven dat een klein en nietig gebied als de Noordelijke Nederlanden met amper 1,5 miljoen inwoners, zich kon ontwikkelen tot hét handelscentrum van de wereld. "Men stapte op een schip, reisde naar de andere kant van de wereld en zag handel. Mensen waren schipper, koopman, reder, patroon van een kolonie en blaakten van energie, ondernemingslust en zelfvertrouwen. Het ultieme voorbeeld daarvan was David Pietersz de Vries uit Hoorn voor wie de hele wereld een speltoneel was. Waar kwam dat ongelooflijke zelfvertrouwen vandaan?"
Thuisblijvers
Ad Geerdink gaat ook in op de vraag wat het ontdekken van heel nieuwe werelden betekende voor de thuisblijvers. Wat gebeurde er in de Westfriese huiskamers, hoe veranderden eetgewoonten, wat betekende het voor de mode en met welke onbekende planten, bloemen dieren en mensen kregen zij te maken? "Je kan je helemaal voorstellen hoe de mensen met ogen op steeltjes de eerste Afrikanen of Chinezen op de Dam zagen lopen." In één, twee generaties veranderde hun leefwereld totaal.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Anatomie als kunst
In 'De Verwonderingh' passeren vele en kleine verwonderingen de revue. Zoals die over de selfmade wetenschapper Frederik Ruysch. Van apothekersleerling klom hij op tot een van de meest toonaangevende anatomen van zijn tijd. Hij ontwikkelde een methode om dode lichaamsdelen er zo echt mogelijk uit te laten zien. Ruysch verhief dat letterlijke tot kunst en verdiende er dik geld aan. Zelfs Russische tsaren waren erin geïnteresseerd.
Loterij
En wat te denken van een loterij in Zwaag om Christenslaven vrij te kopen? Daarachter schuilt een complexe wereld vol piraterij en intriges. En dat zijn nog maar enkele voorbeelden uit het vat vol verhalen waaruit museumdirecteur Geerdink kan putten.
Persoonlijke verwondering
In De Verwonderingh deelt Ad Geerdink zijn persoonlijke verwonderingen over het leven in de Gouden Eeuw met zijn toehoorders. "Hoewel ik als directeur van een museum over de Gouden Eeuw dagelijks met deze bijzondere periode bezig ben, verwonder ik me nog iedere week."
Let op: de voorstelling is exclusief pauzedrankje. Reserveringskosten € 1,50 (max. van € 4,50).