Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti is een opera van Wolfgang Amadeus Mozart in twee bedrijven naar een libretto van Lorenzo da Ponte. De eerste opvoering was op 26 januari 1790 in Wenen en was een groot succes.
Così fan tutte wordt nog steeds regelmatig opgevoerd in de grote operahuizen over de wereld en wordt beschouwd als één van de meest muzikale opera's van Mozart. Andere opera's die qua uitvoering en stijl lijken op Così fan tutte zijn Le nozze di Figaro en Don Giovanni, eveneens op libretti van Da Ponte.
Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti betekent "Zo doen ze allemaal of De school voor geliefden" en refereert aan de onbetrouwbaarheid van vrouwen in de liefde.
De Così fan tutte vindt plaats in een Napolitanse omgeving. De decors en kostuums zijn uitgevoerd in Empire-stijl (eind 1700 begin 1800). De enscenering omvat onder andere een uitzicht op zee, de kamers van Fiordiligi en Dorabella en in een tuin aan de kust. De personages worden precies en psychologisch weggezet. De opera zit vol vermommingen, bedrog, grappen en grollen, gevat in een typisch Napolitaanse levensstijl. Er is invloed van comedia dell'arte en dat met name het beroemde Pulcinell masker. Alles is vol van grappen, zorgeloos en ondanks alles geniet iedereen van het leven.
Het verhaal:
Echte liefde? ‘Così fan tutte’ gaat over liefde en bedrog, vriendschap en verraad, idealen en desillusies en over verleiding en moraliteit. Het verhaal gaat over de weddenschap tussen de oude filosoof Alfonso en twee jonge officieren waarbij de vraag is of hun verloofdes – twee zusters – hen daadwerkelijk trouw blijven als zij naar het oorlogsveld vertrekken. Om de proef op de som te nemen, keren de officieren verkleed terug met als doel de zusters onherkenbaar te versieren.
Deze opera wordt in het Italiaans opgevoerd, Nederlandse boventiteling. Het artistieke team van de nieuwe productie van Internationale Opera Producties komt uit Italië.
Koor en orkest van het kameroperahuis uit de Bulgaarse universiteitsstad Blagoevgrad, solisten uit Italië, Spanje, Roemenië en Bulgarije.
Regie: Antonio Petris
Decors en licht: Salvatore Russo
Kostuums: Marco Natari
Choreografie: Josph Parent
Deze voorstelling is te boeken als Samen Uit Salon, dus wilt u niet alleen gaan, dan kunt u zich bij de Samen Uit Salon aansluiten.