Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4423

di 22 mrt, 20.30 uur - Paasconcert - Arte Corale o.l.v. Tamara Pilipchuk

Prachtig Paasconcert. Arte Corale is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de muziektraditie van de Russisch-orthodoxe kerk. Het koor bestaat uitsluitend uit mannelijke zangers die allen zijn afgestudeerd aan het conservatorium van Moskou en bovendien gewijd door de Russisch-orthodoxe bisschop Nifon. Centraal staan hymnen uit de periode tussen 1000 en 1600. Tijdens dit Paasconcert hoort u gezangen uit de Vespers en werken van componisten als Dmitri Allemanov en Pavel Chesnokov. Na de pauze kunt u genieten van een gedeelte uit de Paascanon van Artemi Vedel (1770-1806) en een Loflied van Pavel Tolstjakov (1880-1938).

Samensmeltende stemmen
In de Aartsengel Gabriël Kerk in Moskou klonk eeuwenlang Russisch-orthodoxe muziek. Na de revolutie van 1917 kwam hier een einde aan en werd de kerk gesloten. Jaren later kwam het besef dat een grote traditie vrijwel verloren was gegaan en begonnen wetenschappers met de reconstructie van de Russisch-orthodoxe muziek. In aansluiting hierop werd in 1978 Arte Corale opgericht als het officiële koor van de Aartsengel Gabriël Kerk. Onder leiding van Tamara Pilipchuk is Arte Corale inmiddels één van de pijlers van de traditie van de Russisch-orthodoxe kerk.
Het koor bestaat uitsluitend uit mannelijke zangers, allen afgestudeerd aan het conservatorium van Moskou. Zij zijn bovendien gewijd door de Russisch-orthodoxe bisschop Nifon en voortdurend bezig met het bestuderen van de Russisch-orthodoxe muziek. Op het bekende platenlabel Virgin Classics werd de cd The Soul of Eternal Russia uitgebracht.

Arte Corale heeft een grote naam opgebouwd in Duitsland, Frankrijk en Spanje en inmiddels ook in Nederland
De liturgische tradities van de Russisch-orthodoxe kerk – verwant aan de Byzantijnse kerk – bleven lang intact. Maar onder invloed van de Servische en de Bulgaarse kerk verwijderden de muzikale tradities zich allengs van hun Byzantijnse oorsprong. Centraal in het repertoire van ARTE  CORALE staan hymnen die tussen 1000 en 1600 ontstonden en verwant zijn aan het Gregoriaans. De daaropvolgende eeuwen brachten invloeden uit andere landen, die leidden tot complexere muzikale structuren en nadrukkelijke dramatische effecten. Maar sinds de tweede helft van de 19e eeuw keerden de componisten geleidelijk terug naar de essentie van de Russisch-orthodoxe liturgie. Daarmee bliezen ze nieuw leven in de pure stijl van de traditionele kerkgezangen. In hun concerten geeft ARTE CORALE deze modernere werken een plaats naast het middeleeuwse repertoire.

Tijdens dit paasconcert hoort u gezangen uit de Vespers (de avondviering) en werken van componisten als Pavel Tsjesnokov en een gedeelte uit de Paascanon van Artemi Vedel (1770-1806) en een Loflied van Pavel Tolstjakov (1880-1938).

De pers over Arte Corale:
'De solo tenorpartij, gezongen door een van de koorleden, leek als het ware te versmelten met de zacht zoemende achtergrond (...) subtiliteit stapelde zich op subtiliteit, met als hoogtepunt een samensmelten van stemmenmateriaal. Beeldschoon, fantastisch afgewogen, adembenemend'  Leeuwarder Courant - 2006

'Alsof je je in een klooster bevindt' Arte Corale zingt met stemmen uit een andere tijd'
Neue Presse, Frankfurt

'De zang van Arte Corale deed het hedendaagse publiek versteld staan'  Morgenpost, Berlijn

de Russische ziel [werd] in het Spaanse hart gesloten ...  El Pais, Barcelona 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4423